Paşinyan’ın Soykırım Açıklamaları Tartışma Yarattı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın 1915 Olayları Açıklamaları Toplumu Böldü

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 25 Ocak’ta İsviçre’deki bir toplantıda yaptığı açıklamalarla ülkede geniş çaplı tartışmalara neden oldu. Zürih’te İsviçre Ermeni toplumu temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda 1915 olayları hakkında konuşan Paşinyan, “Ermeni Soykırımı tarihini yeniden incelemeli, ne olduğunu, neden olduğunu, nasıl algıladığımızı ve kimin üzerinden algıladığımızı anlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı ayrıca, “Bu meseleleri konuşmalıyız. Bunlar, bu sorunları çözebilmek için anlamamız gereken temel meseleler. Tarihimizi ve kimliğimizi anlamalıyız” şeklinde konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine denk gelen 1915’ten itibaren yaşanan süreçte yüzbinlerce Ermeni’nin hayatını kaybettiği biliniyor. Bu olayı “soykırım” olarak niteleyenler arasında ABD ve Fransa da yer alıyor. Ancak Türkiye, bu olayı “büyük acılar yaşandığını” kabul ederken, “soykırım” olarak tanımlamıyor ve 1915 yılında “soykırım” kavramının olmadığını vurguluyor.

Paşinyan’ın açıklamaları üzerine Ermenistan’da başlayan tartışmalarda Sivil Sözleşme Partisi’nden milletvekilleri farklı görüşler ortaya koydu. Ancak eski başbakanlardan Vardan Oskanyan, başbakanın sözlerini “affedilemeyecek ve görmezden gelinemeyecek bir ihanet” olarak nitelendirdi.

Ermenistan’da bir siyasi parti olan Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaksutyun) ise Paşinyan’ın “Soykırım kurbanlarının anısına hakaret ettiğini” iddia etti.

Öte yandan, 1915 olaylarının “soykırım” dışında tanımlanmasını engellemek amacıyla başlatılan HayaKve girişiminin kurucularından Avetik Chalabyan da Paşinyan’ın sözlerini eleştirdi.

Rusya Ermenileri Birliği ise Paşinyan’ı “tarihi gerçekleri çarpıtmakla” suçlayarak, sözlerinin “Ermenistan hükümetinin diasporaya ve Ermeni halkının tarihine yönelik art niyetli politikalarının tezahürlerinden biri olduğunu” ifade etti.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki diplomatik ilişkiler, 1993’te Dağlık Karabağ’ın işgalinden sonra kopmuştu. Ancak Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı geri alması sonrasında taraflar arasında normalleşme süreci başladı ve özel temsilciler aracılığıyla diyalog çalışmaları yapılmaya başlandı.

İlgili Haberler

Related Posts

Marmaris açıklarında can pazarı yaşandı

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında batan lastik bottaki göçmenleri ve iki göçmen kaçakçısını tesadüfen bölgede geçmekte olun kuru yük gemisi kurtardı.

Zam masasından anlaşma çıkmadı! Kamu işçileri ‘Grev’ dedi

Kamuda toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor. Yaklaşık 600 Bin işçinin ücret artışı beklediği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde herhangi bir sonuç çıkmadı. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, “Anlaşma arabulucuyla da sağlanmıyor ise biz grev kararı almak durumundayız” dedi

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısında bir gecede 100’den fazla kişi öldü

İsrail’in Gazze’nin kuzeyine gece yarısı başlayan ve sabah şiddetlenen saldırılarında 100’den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. Gazze’deki sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, bölgenin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi’ne …

Köpek balığı yine saldırdı: Plajda alarm verildi

Avustralya’nın Güney Avustralya eyaletinde korkutan bir köpek balığı saldırısı yaşandı. Yerel saatle 09.45 sularında Adelaide kent merkezinin yaklaşık 27 kilometre güneybatısındaki bir plajda yüzen bir kişi, köpek balığının hedefi oldu. Polis …

Son dakika… Arif Kocabıyık yeniden gözaltına alındı

Sokak röportajlarıyla tanınan İlave TV’nin sahibi Arif Kocabıyık, tutuklandıktan bir hafta sonra tahliye edilmişti. Bugün yeniden gözaltına alındı.

Demirtaş için ilk sinyal AKP’li milletvekilinden geldi

PKK’nın kendini feshetmesine ilişkin açıklamalarda bulunan AKP İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci, tutuklu bulunan eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında “Demirtaş’a hala suçlu muamelesini yapmak doğru olmaz. Demirtaş ve ona benzer kişiler siyasete dönebilir” ifadelerini kullandı.