Tarifeler Fed’in faiz indirim döngüsünü etkileyebilir

AA muhabirinin derlediği verilere göre, Trump’ın açıkladığı tarifeler küresel enflasyon ve büyüme üzerinde belirsizliklere sebep olurken, bundan sonraki makroekonomik veri akışının da daha önemli bir hale gelmesi öngörülüyor.

Uzmanlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı karşılıklılık esaslı tarifelerin Fed’in bundan sonraki faiz indirim döngüsünü etkileyebileceğini belirtti.

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede karşılıklı tarifelerin stagflasyonist bir şoka, yani daha yüksek enflasyona ve daha yavaş büyümeye yol açması muhtemel olduğunu kaydetti.

Bu durumun Fed açısından bir ikilem ortaya çıkardığını vurgulayan Marey, “Daha yüksek enflasyon faiz artışı gerektirir ancak daha yavaş büyüme faiz indirimi gerektirir.” dedi.

Marey, “Genel olarak, bu etkiler makroekonomik verilerde ortaya çıktığında Fed faizleri sabit tutmayı tercih edebilir. Başka bir deyişle, karşılıklı tarifelerin Fed’in faiz indirim döngüsünde bir duraklamaya yol açması muhtemel.” değerlendirmelerinde bulundu.

Capital Economics Küresel Başekonomisti Jennifer McKeown da “Tarifelerin bu yıl ABD’de enflasyonu yüzde 4’ün üzerine çıkarması bekleniyor. Bu durum muhtemelen Fed’i yatırımcıların beklentileri doğrultusunda faiz oranlarını düşürmek yerine sabit tutmaya teşvik edebilir.” ifadelerini kullandı.

“Tarifeler, FOMC’nin özgürlük alanını sınırlayabilir”

TD Securities Küresel Makro Strateji Başkanı James Rossiter, Fed’in bu yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine devam edeceği görüşünü benimsediklerini söyledi.

Rossiter, sözlerini şöyle tamamladı: “Trump’ın diğer ülkelere karşılıklılık esaslı tarifelerin uygulanmasını öngören kararnameyi imzalaması sonrasında tarife şoklarından kaynaklı tehlike ne kadar büyük olursa uzun dönemli enflasyon beklentilerinin tam sabit bir hal alamama riski de o kadar büyük olacak. Bu durum, FOMC’nin büyümeye beklenenden daha büyük bir olumsuz darbe gelmesi durumunda nasıl tepki vereceği konusunda özgürlük alanını kesinlikle sınırlayacaktır.”

Related Posts

Buğday üretiminde korkutan kayıp

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, bu sene yaşanan kuraklık, zirai don, dolu ve fırtına felaketi nedeniyle buğday üretiminde rekolte kaybının yüzde 50’yi bulduğunu belirterek iktidarı göreve çağırdı.

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …

Enflasyon Macarların yüzünü güldürdü

Macaristan’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 4,2’ye gerileyerek Kasım 2024’ten bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Mart ayında yüzde 4,7 olarak kaydedilen enflasyonun düşüşünde, özellikle temel tüketim kalemlerindeki fiyat …