Başkan Zeytinoğlu, gümrük tarife artırımlarının Türkiye’ye olası etkilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ABD Tarife Artırımlarının Türkiye’ye Olan Etkilerini Değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ABD Başkanı Trump’ın diğer ülkeleri hedef alan tarife artışlarının Türkiye’yi nasıl etkileyebileceği konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Zeytinoğlu, ABD’nin yüksek gümrük duvarları uyguladığı ülkelere karşı geniş kapsamlı tarife artışlarının Türkiye’ye %10’luk bir oranla yansıyabileceğini belirtti. Bu durumun Türkiye’nin ABD pazarında bazı avantajlar elde etmesini sağlayabileceğini özellikle tekstil sektörü için olumlu bir gelişme olabileceğini ifade etti. Ancak, çelik, alüminyum, bakır, ilaçlar ve otomobil parçaları gibi sektörlerde uygulanan %25’lik vergiler değişmeyecek.

ABD pazarında yaşanabilecek rekabetin sertleşmesi durumunda, Çin gibi ülkelerin daha agresif bir ihracat stratejisi benimseyerek Türkiye için Avrupa pazarında rekabeti artırabileceğini vurgulayan Zeytinoğlu, Türkiye’nin ABD pazarındaki tarife avantajını kullanarak pazar payını artırabileceğine işaret etti.

Ayrıca, AB’nin Trump tarafından hedef alındığına dikkat çeken Zeytinoğlu, AB’nin ticaret engelleri ve düzenlemeleri konusunda ABD ile yaşadığı anlaşmazlıkların etkilerine değindi. AB’nin alternatif pazarlar arayabileceği ve Türkiye gibi üretim üslerine olan ilgisinin artabileceğini belirtti. Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin önemine vurgu yaparak, Türkiye-AB ekonomik diyaloğunun canlandırılmasının stratejik bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.

Related Posts

Haşhaş alım satımında yetkili değişti

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile haşhaş kapsülü ve tohumunun alım-satım süreçlerinde yetki artık Toprak Mahsulleri Ofisi’nde olacak. Fiyat ve miktar belirleme ile ilgili kararlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı görüşü alınarak belirlenecek.

Hindistan 70 yıllık Türk havacılık devinin üstünü çizdi

Hindistan, Mumbai Havalimanı’nda yer hizmetlerinin yaklaşık yüzde 70’ini yürüten Türk şirketi Çelebi Hava Servisi’nin güvenlik iznini ulusal güvenlik gerekçesiyle iptal etti. Kararın arka planında, Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilimde Türkiye’nin Pakistan’a verdiği destek gösteriliyor.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Nakit para tarihe karışıyor: Tamamen kaldırılacağı tarih açıklandı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), nakit paraları tarihin kitaplarına kaldıracak çılgın bir proje için harekete geçti. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Piero Cipollone, tüm siyasi kararların alınmasıyla beraber önümüzdeki yıl dijital euro için çalışmaların …

Emekli olmak hayal değil: İşte eksik prim günlerini tamamlamanın yolları

Sigortalı çalışanların emeklilik hayalini gerçekleştirmeleri için eksik prim günlerini tamamlamak zor bir süreç olabilir. Ancak, devletin sunduğu borçlanma ve ihya imkânları, bu süreci kolaylaştırıyor. Doğum, askerlik, yurtdışı çalışma ve geçmiş hizmetlerin canlandırılması gibi desteklerle erken emeklilik, artık daha ulaşılabilir bir hedef haline geliyor. İşte, emeklilikte eksik prim günlerini tamamlama seçenekleri ve güncel ücretler hakkında detaylar.

Fabrikaların yüzde 25’i kapandı: Enflasyonla mücadelede sanayiyi kaybediyoruz

Yüksek üretim maliyetleri ile ihracatta darbe alan, iç pazarda yüksek faiz ve yüksek enflasyon kıskacında kalan sanayi sektörü, Türkiye’nin üretimde geri dönüşü zor bir yola girmeye başladığına dikkat çekti. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, fabrikaların kapatıldığını istihdamın yüzde 25’inin kaybedildiğini, enflasyonla mücadele sürecinde Türkiye’nin en tehlikeli seçeneği seçerek sanayiyi kaybetmeye başladığını aktardı