Tesla’nın insansı robot projesi Optimus’un başındaki isim şirketten ayrılıyor

Milan Kovac Tesla’dan Ayrıldı: Optimus Projesi Yöneticisi Görevinden Ayrıldı

Tesla’nın Optimus projesinin başındaki isim Milan Kovac, şirketten ayrıldığını duyurdu. Kovac, 2016 yılında Autopilot ekibine mühendis olarak katılmış ve 2022’de Optimus projesinin başına geçmişti. Kişisel X hesabından yaptığı paylaşımda Kovac, ailesine daha yakın olma arzusundan dolayı bu kararı aldığını ve uzun bir süredir evinden uzakta yaşadığını belirtti. Bu açıklama, spekülasyonlara yönelik bir cevap niteliğindeydi.

Kovac, ayrılığının tamamen kişisel sebeplere dayandığını vurgulayarak Elon Musk ve Tesla ekibine olan desteklerinin “sarsılmaz” olduğunu özellikle belirtti. Bu ifadeyle, ayrılığının Musk’ın siyasi söylemleri veya ABD başkanıyla yaşadığı gerginliklerle hiçbir ilgisi olmadığını ima etmiş oldu. Ayrıca, ayrılıktan sonra yapılan açıklamalara rağmen hala bu durumun etkili olduğunu düşünenler de vardı.

Tesla, insansı robot projesi Optimus’u ilk kez 2021 yılında duyurmuş ancak gerçek bir prototipi ancak 2022 yılında sergileyebilmişti. Musk, o dönem Optimus’un saatte 8 kilometre hızla yürüyebileceğini, yaklaşık 20 kiloluk yükleri taşıyabileceğini ve seri üretimle birlikte birim fiyatının 20.000 dolar civarında olacağını söylemişti. Hatta, bu robotun Tesla’yı 25 trilyon dolarlık bir şirket haline getirebileceğini bile iddia etmişti.

Optimus’un şimdiye kadar sergilediği yetenekler arasında yumurta tutmak, yemek yapmak, çamaşır katlamak ve çöp atmak gibi işler bulunuyor. Ancak hala piyasaya çıkış tarihi netleşmemiş durumda. Musk, geçtiğimiz nisan ayında Çin’in nadir toprak mıknatısı ihracatına getirdiği kısıtlamaların üretimi etkilediğini açıklamıştı. Bu durum, robotun yakın zamanda piyasaya sürülmesini zorlaştırıyor.

Bloomberg’in haberine göre, Kovac şirketten hemen ayrılıyor ve görevlerini artık Tesla’nın Autopilot biriminin lideri Ashok Elluswamy devralacak.

Related Posts

Proton’dan “mahrem” yapay zeka geldi: Lumo kullanıma sunuldu

Gizlilik ve şeffaflık odaklı teknolojik araçlarıyla tanınan Proton, Lumo adlı yapay zeka sohbet asistanını piyasaya sürdü.

Sızdırılan belgeler, yapay zekanın aslında nasıl geliştirildiğini ortaya koydu

Yapay zeka teknolojilerinde insan emeği, ucuz işgücüyle temel rol oynamaya devam ediyor.

Otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler listelendi: Türkiye bakın kaçıncı sırada

Deutsche Bank’ın yayımladığı 2025 Küresel Fiyat Endeksi Raporu, otomobil sahibi olmanın ülkeler bazındaki maliyetini ortaya koydu. Volkswagen Golf veya benzeri modeller üzerinden yapılan karşılaştırmada, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde araç fiyatlarının ulaştığı seviyeler dikkat çekti.

Google’ın yapmadığını DuckDuckGo yaptı

Google’ın bir süredir konu hakkında önemli bir gelişme sunmadığı için eleştirildiği yapay zeka tarafından üretilen görseller sorunun DuckDuckGo’dan çözüm geldi.

Google’dan Android kullanıcılarını şaşkına çeviren adım

Dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan Google Maps, Android cihazlardaki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyen bir değişiklik yaptı. Navigasyon sırasında müzik dinlemeyi kolaylaştıran medya kontrol butonu, Android sürümünde …

Biyoplastikler Mars’ta yaşam umudunu arttırdı

Harvard Üniversitesi’nden Robin Wordsworth liderliğindeki bir araştırma ekibi, biyolojik kökenli polilaktik asit (PLA) ile üretilmiş 3D baskılı odacıklar içerisinde Dunaliella tertiolecta isimli yeşil algleri başarıyla yetiştirdi. Bu odacıklar, Mars …