600 bin işçi için kader haftası: Zam görüşmelerinde son viraj

2025-2026 Dönemi Toplu İş Sözleşmesi Görüşmelerinde Son Aşama!

Yaklaşık 600 bin kamu işçisini yakından ilgilendiren 2025-2026 dönemi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sona gelindi. Dördüncü toplantıya odaklanan işçiler, hükümetin yapacağı zam teklifini merakla bekliyor.

İlk Teklif Bayram Sonrasına!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, zam pazarlığının ilk teklifinin Kurban Bayramı sonrasında işçi sendikalarına sunulacağını duyurdu. Görüşmelerde Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) kamu işverenlerini temsil ediyor ve sendika talepleri doğrultusunda hazırlıklarını tamamladı.

Işıkhan, sürecin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte yürütüldüğünü belirterek, “İnşallah bayramdan sonra ilk teklifimizi kamu işçilerimize sunacağız. TÜHİS’in teklifinin ardından müzakere süreci başlayacak. Bu süreci sendikalarımızla uzlaşı içinde tamamlayacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

İşçi Tarafı Ne İstiyor?

Türk-İş ve Hak-İş gibi iki büyük işçi konfederasyonu, 2025-2026 yıllarını kapsayacak Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü için taleplerini net bir şekilde ortaya koydu. Öncelikle kamuda çalışan işçilerin günlük en düşük ücretinin bin 800 liraya çıkarılması isteniyor.

2025’in ilk 6 ayında yüzde 50 oranında ücret artışı, 2025’in ikinci yarısı ile 2026’nın her iki yarısı için yüzde 25 zam ve tüm dönemler için ek yüzde 10 refah payı talep ediliyor.

Enflasyon Farkı ve Diğer Talepler

Sendikaların kritik taleplerinden biri enflasyon farkının ödenmesi. Ayrıca kıdem zammının ücret artışına dahil edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Hangi Sektörleri Kapsıyor?

Söz konusu toplu iş sözleşmesi; karayolları, demiryolları, elektrik üretim tesisleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi birçok kamu kurumunu kapsıyor. Yaklaşık 600 bin işçinin dikkati şimdi hükümetin açıklayacağı zam teklifinde.

Related Posts

Ekonomiye tek yetkili: Yeni kararlar artık Saray’dan geçecek

Resmi Gazete’de yayımlanan kanunla birlikte Cumhurbaşkanı; döviz, kıymetli maden, hisse senedi ve tahvil işlemleri üzerinde düzenleyici yetkilere sahip olacak. KDV ve ÖTV düzenlemeleriyle vergi sistemi değişirken, yatırım teşvikleri ve AR-GE muafiyetlerinde de önemli değişiklikler yapıldı.

Küresel ticaret rüzgarları piyasalara iyimserlik taşıyor: ABD-Japonya anlaşması umut oldu

Dünya genelinde tarife belirsizlikleri varlığını korurken, konuya ilişkin gelişmeler piyasaların yönü üzerinde etkili oluyor. ABD’nin en büyük ticaret ortaklarından Japonya ile anlaşması ve diğer bir partneri Çin ile de gelecek hafta uzlaşı …

Kilosu 200 TL’den 9 ton hasat bekliyor: Emekli olunca servet kazanmaya başladı

Mersin’in Silifke ilçesinde tropikal bir lezzet olan ejder meyvesinin hasadı başladı. İlçeye bağlı Çeltikçi Mahallesi’nde yaklaşık 150 dönümlük örtü altı alanda yetiştirilen “Dragon Fruit” yani pitaya, Türkiye’de alternatif tarım ürünü olarak ilgi …

Dolar/TL yeni günde sınırlı yükselişte

Döviz kurları yeni güne sınırlı yükselişle başladı. Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 40,4190 seviyesinden işlem görüyor.

Borsa güne yükselişle başladı (22 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,41 değer kazanarak 10.616,18 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 21,24 puan ve yüzde 0,20 artışla 10.637,42 puana çıktı. Bankacılık …

Herkes ikinci el almaya koşuyor: Nedeni ortaya çıktı!

İkinci el araç pazarı bugünlerde bir hayli hareketli. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç’a göre satışlar bir hayli arttı. En yüksek satışlar için de Ramazan ve Kurban bayramlarına işaret etti. Erkoç, iki tatil …