Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Mısır ile Pakistan’dan Gazze’de ateşkes uyarısı!

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Sisi ve Şerif, telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Sisi ve Şerif, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları ele aldı. Mısır ve Pakistan liderleri, Gazze’ye yönelik saldırıları ele alarak …

Ertan Yıldız’ın “etkin pişmanlığı” bu kez yeterli görüldü: Mahkemeden ev hapsi cezası!

İBB’ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Ertan Yıldız, dün ikinci kez ‘etkin pişmanlık’ kapsamında ifade verdi. Savcılık Yıldız’ın bu kez verdiği ifadeyi yeterli buldu ve etkin pişmanlıktan faydalanarak tahliye olmasını talep etti. Hakimlik de Yıldız hakkında ev hapsi kararı verdi.

Macaristan’da Türk zirvesi

Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerin devlet başkanları ve üst düzey yetkilileri bugün Macaristan’da buluşuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da zirveye katılmak üzere Budapeşte’ye gidiyor. Macaristan’daki zirve, teşkilat tarihinde ilk defa bir gözlemci ülke ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olması açısından önem taşıyor.

İsrail Eurovision’da oy mu çaldı? Halk oylamasındaki puanların manipüle edildiği iddia edildi

İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail’in elde ettiği ikincilik, halk oylamasının şeffaflığı konusunda tartışmalara yol açtı. Yarışmanın organizatörü Avrupa Yayın Birliği (EBU), oylama sistemine yönelik eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

Belçika’da kamu çalışanları greve gitti

Belçika’da kamu çalışanları greve gitti

Gazze’de dört günde 97 bin kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Gazze’deki zorla yerinden edilmelere ilişkin açıklamada bulundu. İsrail’in tahliye talepleri nedeniyle Gazze’de sürekli yerinden edilmelerin yaşandığı kaydedilen açıklamada, “Gazze’de son 4 …