Bilim insanları duyurdu: En sıra dışı gezegen sistemini keşfedildi

Bilim İnsanlarından Heyecan Verici Keşif: 2M1510 Gezegen Sistemi

Bilim insanları, Dünya’dan sadece 120 ışık yılı uzaklıkta, olağanüstü bir gezegen sistemi keşfettiklerini duyurdu.

Birleşik Krallık’taki Birmingham Üniversitesi’nden gök bilimci Amaury Triaud, keşfinin heyecan verici olduğunu belirterek, “Hem bir ikili sistem, hem de kahverengi cüce çifti etrafında dönen ve üstelik kutupsal yörüngeye sahip bir gezegen bulmak son derece etkileyici” dedi.

Kahverengi cüceler, gezegenler ile yıldızlar arasında kalan ara kütle sınıfında yer alıyor. Yaklaşık 13 Jüpiter kütlesine ulaşan bu gök cisimleri, çekirdeklerinde döteryum füzyonuna yetecek kadar kütleye sahip olsalar da klasik hidrojen füzyonunu başlatacak kadar büyük değiller.

Bu nedenle kimi zaman ‘başarısız yıldızlar’ olarak adlandırılsalar da aslında yıldız evriminin uç noktalarından birini temsil ediyorlar. Bu özellikleriyle kahverengi cüceler, yıldızların ve gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamak için bilim insanlarına önemli ipuçları sağlıyor.

Keşif, Birmingham Üniversitesi’nden Thomas Baycroft liderliğindeki ekip tarafından tesadüfi bir şekilde yapıldı. Araştırmacılar, ‘2M1510’ sistemindeki kahverengi cücelerin fiziksel ve yörüngesel özelliklerini incelemek üzere aldıkları ışık verilerinde, sistemin kütle merkezinde açıklanamayan bir oynama fark etti.

Gözlemlere göre, ‘2M1510 A’ ve ‘2M1510 B’ adlı kahverengi cüceler, Jüpiter’in yaklaşık 35 katı kütleye sahip. Birbirlerine oldukça yakın bir yörüngede dönüyorlar ve bu dönüş 20,9 gün sürüyor.

Sistemden uzakta, ‘2M1510 C’ olarak adlandırılan üçüncü bir kahverengi cüce daha bulunuyor. Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin 250 katı kadar uzakta yer alan bu üçüncü cücenin, sistemin merkezindeki salınımdan sorumlu olamayacağı belirlendi.

Öte gezegenin yörüngesi ve kütlesi henüz tam olarak belirlenemedi. Yapılan tahminler, yörüngesinin 100 ila birkaç bin gün sürebileceğini, kütlesinin ise 10 ila 1000 Dünya kütlesi arasında olduğunu gösteriyor. En olası aralık ise birkaç yüz Dünya kütlesi civarında.

Araştırma ekibinin, belirsizlikleri gidermek üzere sistemi daha ayrıntılı gözlemlemeyi planladığı bildirildi. Araştırmanın yazarlarından Triaud, “Bu keşif tamamen tesadüfiydi. Amacımız böyle bir gezegen ya da yörünge yapısı bulmak değildi. Bu nedenle çok büyük bir sürpriz oldu” açıklamasını yaptı.

Related Posts

OpenAI artık alışverişe de el attı: Şimdi Google düşünsün!

OpenAI, ChatGPT’nin web arama aracı ChatGPT aramayı güncelledi ve kullanıcılara daha iyi çevrimiçi alışveriş deneyimi sunmayı hedefliyor

Samsung, iki modeli için daha One UI 7 güncellemesini yayınladı!

Samsung, One UI 7 güncellemesinin dağıtımını hız kesmeden sürdürüyor. Güney Koreli marka, son olarak iki modelini daha yeni sürüme yükseltti. Peki, güncellemeyi alan modeller neler? İşte detaylar! Avrupa’daki Galaxy Z Fold 5 ve Flip 5 için One UI 7 …

Google, tartışmalı arama özelliğini şimdi de YouTube’a getiriyor

Google Arama’nın çok tartışılan özelliklerinden biri olan AI Overviews (AI Genel Bakışı), tüm bu tartışmaların gölgesinde YouTube’a taşınıyor. Peki bu durum, YouTube deneyimini nasıl değiştirebilir?

Honor, MagicBook Pro 16 ile geliyor! İşte özellikleri

Honor, yeni dizüstü bilgisayarı MagicBook Pro 16 için hazırlıklarını tamamladı. Cihaz, 30 Nisan’da resmi olarak tanıtılacak. Şirket, lansman öncesinde ürünün hem tasarım hem de donanım özelliklerine dair ilk bilgileri paylaştı. Honor, MagicBook Pro …

Windows 11’de başlangıç hızını arttırmanın 10 etkili yolu

Windows 11, Microsoft’un en gelişmiş işletim sistemi olarak birçok yeni özellik ve görsel iyileştirme sunuyor. Ancak, tüm bu modern özellikler ve arayüz tasarımları, özellikle eski donanımlarda başlangıç sürelerinin uzamasına neden olabilir …

Peugeot 208, Avrupa pazarını domine ediyor!

JATO Dynamics verilerine göre; Mart ayında Peugeot 208, Dacia Sandero’yu geride bırakarak Avrupa’nın en çok satan otomobili oldu. Fransız markasının kompakt hatchback modeli, geçtiğimiz ay tam 25.241 adet satışa ulaştı. Peugeot 208, Avrupa …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir