NASA tarafından finanse edilen Catalina Gökyüzü Araştırma Projesi’nde görevli mühendis David Rankin, YR4 asteroidinin mevcut yörüngesine göre risk koridorunu çizdi.
Eğer YR4 gerçekten 2032 yılında Dünya’ya çarparsa, Güney Amerika’nın kuzeyinden başlayıp Pasifik boyunca Sahra Altı Afrika’ya ve Asya’ya uzanan dar bir bantta bir yere düşmesi gerekiyor . Bu yol, Hindistan’ın Chennai kenti ve Çin’in Hainan Adası da dahil olmak üzere yoğun nüfuslu birçok bölgeyi de kapsıyor.
NASA şu anda asteroitin 22 Aralık 2032’de gezegene çarpma ihtimalinin 48’de 1, yani yüzde 2,1 olduğunu tahmin ediyor. Çapı 90 metreye (300 ft) kadar ulaşabilen ve yaklaşık olarak Özgürlük Heykeli büyüklüğünde olan bu asteroit, risk koridoru boyunca yer alan herhangi bir yerleşim alanına yıkıcı hasar verebilir.
ATOM BOMBASINDAN 500 KAT BÜYÜK
Uzmanlar, eğer bir çarpışma gerçekleşirse, Hiroşima’ya atılan atom bombasının 500 katından daha büyük, sekiz megaton TNT’ye eşit bir patlamanın ortaya çıkabileceğini söylüyor.
YR4, ilk olarak geçen yılın aralık ayında tespit edilmiş olmasına rağmen kısa sürede NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) çarpma riski tablolarında en üst sıraya yerleşmişti.
More Stories
Konya’da Uyuşturucu Operasyonları: 79 Tutuklama
İstanbul Valisi Davut Gül açıkladı! Karla mücadelede alınan önlemler ne?
Çeşme’ye ilk doğal gaz verildi