Esad dönemindeki işkenceler resmileşti

Suriye’de Esad Dönemindeki İnsan Hakları İhlalleri Ortaya Çıktı

Birleşmiş Milletler Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, son raporunda Suriye’de Esad döneminde yaşanan insan hakları ihlallerine dair çarpıcı bulgular açıkladı.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, devrik lider Beşşar Esed rejimi zamanında gerçekleşen hukuksuzlukları inceledi. Binlerce tanıkla yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıkan “Acı Ağı: Suriye Arap Cumhuriyeti’nde Keyfi Gözaltı, İşkence ve Kötü Muamele” başlıklı rapor, Esed rejiminin muhalifleri bastırmak için kullandığı keyfi gözaltı, işkence ve zorla kaybetmeleri belgeledi.

Raporda, “(Esed rejimi) Eski Suriye hükümeti, muhalifleri bastırmak için sistematik olarak keyfi gözaltı, işkence ve zorla kaybetmeleri kullandı. Bu eylemler, çatışmalar sırasında işlenen en kötü sistematik uluslararası hukuk ihlallerinden bazılarını içeren insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarından oluşuyor.” ifadelerine yer verildi.

“Suriye Halkı İçin Travma”

Raporda, eski rejimin devrilmesiyle işkence odalarındaki tutukluların serbest bırakıldığı ve bu durumun Suriyeliler için büyük bir umut kaynağı olduğu vurgulandı. Ancak Esad dönemindeki gözaltı ihlallerinin, Suriye halkı için ciddi bir travma kaynağı olduğu belirtildi.

Raporda, serbest bırakılan tutuklular arasında kayıp yakınlarını bulamayan on binlerce ailenin acılarının sürdüğüne dikkat çekildi. Toplu mezarların keşfiyle birçok ailenin en kötü korkularının gerçeğe dönüştüğü belirtildi.

Raporda, “Uzmanlar, toplu mezarlar da dahil olmak üzere kanıtların incelenmesi ve gerekirse adli kazılar yapılması için acil bir eyleme ihtiyaç olduğunu vurguluyor.” ifadelerine yer verildi.

Serbest bırakılanların yaşadığı işkence, yetersiz beslenme ve hastalıklarla mücadele ettiği belirtilen raporda, bu kişilerin dayanılmaz acılar içinde terk edildiği veya idam edilmek üzere götürüldüğü vurgulandı.

“Gelecek İçin Umudumuz Var”

Raporda, Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro’nun, “Kritik bir geçiş dönemindeyiz. Geçiş hükümeti ve gelecekteki Suriye yetkilileri artık bu suçların bir daha asla tekrarlanmamasını sağlayabilir.” sözlerine yer verildi.

Raporda, yaşanan istismarlar için cezasızlığa son verilmesi gerektiği vurgulanırken, Komisyon Üyesi Lynn Welchman, serbest bırakılanlar arasında sevdiklerini bulamayan Suriyeliler için umut olabilecek kanıtlara dikkat çekti. Welchman, “Yeni yetkililere, toplu mezarları ve kanıtları koruma konusundaki kararlılıklarından dolayı teşekkür ediyoruz. Onları, daha fazla çaba sarf etmeleri için destekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Son Dakika… İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu konuşuyor

Son dakika haberi… İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu haftalık grup toplantısında gündeme ilişkin açıklama yapıyor.

Silah bırakma dünya basınında… ‘Önemli bir adım’

TERÖR örgütü PKK’dan bir grubun Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye’de barışa zemin hazırlamak için silah bırakıp bunları kazanda yakmaları uluslararası basında da geniş yankı buldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye ile Irak ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı

Bahçeli’den, Demirtaş’ın avukatına ‘teşekkür’ telefonu

Terör örgütü PKK’nin silah bırakma töreninin ardından Edirne Cezaevi’nde tutulan Selahattin Demirtaş’ın avukatını arayan MHP lideri Devlet Bahçeli, sürece katkılarından dolayı Demirtaş’a teşekkür etti.

PKK’lı ilk grubun silah bırakması dünya basınında: Etkileri sadece Türkiye’de değil; Irak, Suriye ve İran’da da hissedilecek

PKK’lı ilk grubun silah bırakması dünya basınında: Etkileri sadece Türkiye’de değil; Irak, Suriye ve İran’da da hissedilecek

Erdoğan ve Bahçeli’den ‘Terörsüz Türkiye’ görüşmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile telefonda görüştü.