Esnek çalışma modeli kapıda: Günde 10 saat çalışıp 3 gün izin yapılabilecek

Türkiye’de Haftada 4 Gün Çalışma Modeli Başlıyor: İşte Detaylar

Türkiye’de çalışma hayatında büyük bir değişiklik yaklaşıyor. Haftada 4 gün çalışma modeli hayata geçiyor. Uzun zamandır konuşulan esnek çalışma sistemi, çalışanlara haftalık 40 saatlik mesailerini 4 gün boyunca 10’ar saat çalışarak tamamlama imkanı sunacak.

Esnek Çalışma Modeli Nasıl Uygulanacak?

TV100’de yer alan habere göre, Mali Müşavir Murat Bal, bu modelin dünya genelinde birçok ülkede uygulandığını belirterek, “Uzun zamandır beklenen esnek çalışma modeli nihayet Türkiye’de de uygulanmaya başlanacak. Çalışanlar haftada 4 gün, günde 10 saat mesai yaparak toplamda 40 saatlik çalışma süresini tamamlayacak” dedi.

Yeni sistem, çalışanlar arasında farklı düşüncelere yol açtı. Bazı çalışanlar haftada üç gün izin yapma fikrini olumlu karşılarken, bazıları ise günlük mesai süresinin artmasından endişe ediyor.

Kimler İçin Faydalı Olacak?

Özellikle çocuk sahibi anneler, eğitim alan gençler ve dezavantajlı gruplar için bu modelin büyük bir kolaylık sağlayacağı düşünülüyor. Bal, “Çalışan anneler, öğrenciler ve dezavantajlı gruplar için bu model oldukça faydalı olacak. Çalışma günlerinin azalması, onların hayatını daha düzenli planlamalarına yardımcı olacak” şeklinde konuştu.

Ne Zaman Başlayacak?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, esnek çalışma modelinin bu yılın ortalarında uygulanmaya başlayacağını belirtti. Elmen, “Mart sonu ya da Nisan başında işverenler, çalışanlarına danışarak bu modele geçiş yapmaya başlayacaklar” dedi. İlk etapta ağır mesai saatlerine sahip tekstil sektörü gibi alanlarda uygulanması beklenen modelin, zamanla diğer sektörlere de yayılması bekleniyor.

Zorunlu Fazla Mesai Olacak Mı?

Yeni modelde, haftada 4 gün çalışmayı tercih edenler için günlük çalışma süresi 10 saat olacak. Böylece toplam haftalık çalışma süresi değişmeyecek. Elmen, “Eğer işe zaten gidiyorsanız, birkaç saat fazla çalışıp üç gün izin yapmak daha avantajlı olabilir. Hem aileye, hem kişisel yaşama daha fazla zaman ayırmak mümkün olacak” dedi.

Elmen, genç neslin bu sistemi tercih etme eğiliminde olduğunu belirterek, “Çünkü genç nesil artık sistemden çok çıkıyor, sıkılıyorlar çünkü, 2 ay çalışıyor aman ben diyor aldım maaşımı hadi tatile diyor, iki ay çalışmıyor. O yüzden sistemde tutmak için de uygulanabilir bir duruma döndü aslında bakarsanız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Akdeniz’de 6,0 büyüklüğünde deprem: Çevre illerden hissedildi

Akdeniz’de saat 01.51’de 6,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD tarafından Muğla’nın Datça ilçesine 155,06 kilometre uzaklıkta meydana geldiği belirlenen deprem, çevre illerden de hissedildi.

Buğday üretiminde korkutan kayıp

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, bu sene yaşanan kuraklık, zirai don, dolu ve fırtına felaketi nedeniyle buğday üretiminde rekolte kaybının yüzde 50’yi bulduğunu belirterek iktidarı göreve çağırdı.

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …