Paşinyan’ın Soykırım Açıklamaları Tartışma Yarattı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın 1915 Olayları Açıklamaları Toplumu Böldü

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 25 Ocak’ta İsviçre’deki bir toplantıda yaptığı açıklamalarla ülkede geniş çaplı tartışmalara neden oldu. Zürih’te İsviçre Ermeni toplumu temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda 1915 olayları hakkında konuşan Paşinyan, “Ermeni Soykırımı tarihini yeniden incelemeli, ne olduğunu, neden olduğunu, nasıl algıladığımızı ve kimin üzerinden algıladığımızı anlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı ayrıca, “Bu meseleleri konuşmalıyız. Bunlar, bu sorunları çözebilmek için anlamamız gereken temel meseleler. Tarihimizi ve kimliğimizi anlamalıyız” şeklinde konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine denk gelen 1915’ten itibaren yaşanan süreçte yüzbinlerce Ermeni’nin hayatını kaybettiği biliniyor. Bu olayı “soykırım” olarak niteleyenler arasında ABD ve Fransa da yer alıyor. Ancak Türkiye, bu olayı “büyük acılar yaşandığını” kabul ederken, “soykırım” olarak tanımlamıyor ve 1915 yılında “soykırım” kavramının olmadığını vurguluyor.

Paşinyan’ın açıklamaları üzerine Ermenistan’da başlayan tartışmalarda Sivil Sözleşme Partisi’nden milletvekilleri farklı görüşler ortaya koydu. Ancak eski başbakanlardan Vardan Oskanyan, başbakanın sözlerini “affedilemeyecek ve görmezden gelinemeyecek bir ihanet” olarak nitelendirdi.

Ermenistan’da bir siyasi parti olan Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaksutyun) ise Paşinyan’ın “Soykırım kurbanlarının anısına hakaret ettiğini” iddia etti.

Öte yandan, 1915 olaylarının “soykırım” dışında tanımlanmasını engellemek amacıyla başlatılan HayaKve girişiminin kurucularından Avetik Chalabyan da Paşinyan’ın sözlerini eleştirdi.

Rusya Ermenileri Birliği ise Paşinyan’ı “tarihi gerçekleri çarpıtmakla” suçlayarak, sözlerinin “Ermenistan hükümetinin diasporaya ve Ermeni halkının tarihine yönelik art niyetli politikalarının tezahürlerinden biri olduğunu” ifade etti.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki diplomatik ilişkiler, 1993’te Dağlık Karabağ’ın işgalinden sonra kopmuştu. Ancak Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı geri alması sonrasında taraflar arasında normalleşme süreci başladı ve özel temsilciler aracılığıyla diyalog çalışmaları yapılmaya başlandı.

İlgili Haberler

Related Posts

Sosyalist Enternasyol’de aile fotoğrafına İmamoğlu damga vurdu

Sosyalist Enternasyol Konsey Toplantısında aile fotoğrafı çekildi. Toplantı sonunda tutuklu İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’na özgürlük çağrısı yapıldı. Çekilen aile fotoğrafında İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Free İmamoğlu yazılı afişi tutarak poz verdi

Bodrumlulardan Limak’a sert tepki: “Halk plajından ve kamu arazilerinden elini çek”

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı kızılağaç Köyü’ndeki Bodrum’un halka açık tek kalan plajı Gerenkuyu’da 249 odalı otel projesi başlatan ve ÇED gerekli değildir raporuna dava açan Bodrumlular ve köylüler bu kez halk plajında eylem ve basın açıklaması yaptı.

ABD Hazine Bakanlığı, Suriye’ye yönelik yaptırımlarda hafifletmeye gitti

ABD Hazine Bakanlığı, Suriye’ye yönelik yaptırımlarda hafifletmeye gitti

Vatandaş çareyi böyle buldu: Bayram tatili Türkiye’nin yarı fiyatına!

Yurt içinde bayram tatilinin masrafı 170 bin lirayı aştı. Rota, geçen yıl da olduğu gibi Yunanistan’a çevrildi. Vatandaşlar fiyatların daha uygun olduğunu belirtti.

Rusya ve Ukrayna karşılıklı olarak 270 asker ve 120 sivil takası yaptı

Rusya ve Ukrayna şimdiye kadar yapılan en geniş kapsamlı esir takasını gerçekleştirdi. İki taraf bugün karşılıklı olarak 270 asker ve 120 sivili serbest bıraktı.

Gazze’de can kaybı 53 bin 762’ye yükseldi

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 53 bin 762’ye yükseldi.