Tekstilciler pamuk yerine artık bu malzemeyi kullanmak zorunda! Yoksa satamayacaklar

Tekstil ve plastik sektörüne yönelik daha çevreci adımlar atılmaya başlandı. Avrupa Birliği (AB) çevre kirliliğiyle mücadele ve sürdürülebilir üretim için düğmeye bastı. Bundan sonra plastik ve tekstil ürünleri böyle üretilecek

Çevre kirliliğiyle mücadele kapsamında tekstil ve plastik sektörüne yeni kurallar getirildi. Artık kıyafetler böyle üretilecek
Tekstil ve plastik sektörüne yönelik daha çevreci adımlar atılmaya başlandı. Avrupa Birliği (AB) çevre kirliliğiyle mücadele ve sürdürülebilir üretim için düğmeye bastı. Bundan sonra plastik ve tekstil ürünleri böyle üretilecek

ÜRÜNLERİN İÇERİKLERİ DEĞİŞİYOR

AB, geri dönüşüm alanında plastik ve tekstil ürünlerinde zorunlu malzeme oranı getirdi. Buna göre, 2024 yılından itibaren plastik şişelerin üretilmesinde en az yüzde 24 dönüştürülmüş malzeme kullanma zorunluluğu getirildi. Ayrıca, pamuk ve dönüştürülmesi zor olan doğal lifler içeren malzemelerinde yasaklanmadı söz konusu.

GERİ DÖNÜŞÜMÜ ZOR OLAN MALZEMELER AZALTILACAK

Yeni düzenlemeye göre, pet plastikten üretilen şişelerde yüzde 25 geri dönüşüm malzemesi kullanılacak. 2023 yılında ise bu oran yüzde 50′ çıkarılabilecek. Bunun yanı sıra plastik kapaklar tamamen çıkarılmayacak şekilde tasarlanacak. Bunun ilk nedenleri arasında, plastik şişelerde bulunan mikroplastiklerin bulunması. Kanser, kısırlık, otizm gibi pek çok sağlık sorununa neden olan mikroplastik oranı azaltılacak. Ve çevre kirliliğine de etkisi olacak. 

AB İLE İHRAÇAT YAPAN FİRMALAR NE OLACAK?

Pamuğun ise yasaklanıp yasaklanmayacağı merak konusu oldu. Ancak bu düzenlemeyle, geri dönüşümü zor olan lifli ürünlerin kullanımının azalabileceği de belirtiliyor.  Bu malzemeler yerine sentetik kullanımı teşvik edilecek. Tekstil sektörü ise alternatif malzemelere yönelmek zorunda kalacak. Yeni nesil kumaşlara karşı  tüketiciler talebi de bu noktada dikkat çekiyor. 

Bu çevresel düzenleme sonucunda hem üreticiler de AB ile ticaret yapan ülkeler buna uymak zorunda kalacak. Yeni üretim modeline geçiş yapacak olan firmaların ise Avrupa’da zorlanabileceği ön görülüyor. 

Related Posts

Demirtaş için ilk sinyal AKP’li milletvekilinden geldi

PKK’nın kendini feshetmesine ilişkin açıklamalarda bulunan AKP İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci, tutuklu bulunan eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında “Demirtaş’a hala suçlu muamelesini yapmak doğru olmaz. Demirtaş ve ona benzer kişiler siyasete dönebilir” ifadelerini kullandı.

Katil İsrail’in Gazze’ye saldırılarında can kaybı 52 bin 928’e çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 20 artarak, 52 bin 928’e yükseldi.

Macron’dan ‘Ukrayna’ya daha fazla silah veremeyiz’ uyarısı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin kendi ordusunu silahlardan mahrum bırakarak Ukrayna’ya daha fazla silah veremeyeceğini, zaten elinden geleni yaptığını ve üretimi üç katına çıkardığını belirtti.

AKP’li belediye karar aldı: Hatay, İdlib ve Lazkiye ile ‘kardeş’ oluyor

AKP yönetimindeki Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Hatay’la Suriye’nin İdlib ve Lazkiye şehirlerinin “kardeş şehir” olması kararlaştırıldı.

Yeni trafik cezaları Meclis’te: Telefonla konuşan sürücü servet ödeyecek!

AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan kanun teklifiyle, ölümlü veya yaralamalı trafik kazalarında olay yerinden ayrılan sürücülere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesine yönelik düzenleme yapılacak. Ayrıca trafikte halinde telefonla konuşan sürücülere verilecek para cezası da ilk ihlalde 5 bin, ikinci ihlalde 10 bin TL’ye yükseltilecek.

Fesih kararının ardından İran’dan ilk açıklama

Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde Bekayi’nin konuya ilişkin yazılı açıklaması yayımlandı. PKK’nın silah bırakma ve fesih kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Bekayi, söz konusu kararı, şiddeti reddetme ve güvenliği güçlendirme …