Uzmanı uyardı: Sıvı tüketimi sahura başlamadan önce yapılmalı!

Uzman Diyetisyenden Ramazan Ayı Beslenme Önerileri

İZMİR (İGFA) – Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görevli Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan, sahur ve iftar sofraları için önemli önerilerde bulundu. Pehlivan, sahurda az besin tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak su tüketiminin de yemekten önce olmasının faydalı olduğunu belirtti.

“Sıvı Tüketimi Sahura Başlamadan Önce Yapılmalı”

Sahurda dengeli beslenme önemli olduğunu belirten Pehlivan, “Hafif ve protein açısından zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Sahurda; haşlanmış yumurta, yulaflı omlet, lorlu salata veya yoğurt, meyve ya da kuru yemiş içeren smoothie gibi besinler tercih edilebilir. Sahur sofrasının hafif olması gerekir. Sıvı tüketimi ise sahura başlamadan önce yapılmalıdır. 2 bardak su içtikten sonra sahur yapılması faydalı olacaktır. Çünkü yemekten sonra içilen su hazımsızlığa neden olabilir. Bu yüzden su tüketimini sahur sofrasına başlamadan gerçekleştirmeliyiz” dedi.

  1. “Sahurda Mümkün Olduğunca Az Yiyelim”

Pehlivan, sahurda az yemek tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Karbonhidrattan zengin besinlerden kaçınılmalı ve aralıklı oruca dikkat edilmelidir. Sahurda ne kadar az tüketirsek, vücudumuzdaki yağ depoları yakılmaya başlanacaktır. Bu da bizi daha enerjik ve dinç tutacaktır” açıklamasında bulundu.

  1. “İftarda Önce Su İçelim”

İftar sofrasında da ilk olarak su tüketilmesi gerektiğini belirten Pehlivan, “İftardan hemen sonra su içilmemeli. Besinlerle birlikte içilen su, sindirimi zorlaştırabilir. İftarı 2 bardak su ile açmalı, ardından hurma ve hafif bir çorba ile devam etmeliyiz. İftardan sonra 1,5 saat sonra su tüketmeye başlamak ve gün boyunca 2,5 litre su içmek faydalı olacaktır” önerisinde bulundu.

  • Üç Takviye Gıda Önerisi

Pehlivan, Ramazan ayında çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması gerektiğine de dikkat çekerek, “Oruç sürecinde susuz kalmamak için çay ve kahve tüketimine dikkat etmeliyiz. İyon dengesini korumak için iftardan 2 saat sonra mineralli soda içilebilir. Ayrıca, magnezyum, Omega 3 ve D vitamini takviyeleri almak da faydalı olacaktır. Bu takviyeleri iftardan 1,5 saat sonra su ile birlikte alabiliriz” şeklinde konuştu.

Related Posts

Kabuğunu limonla kaynatıp içen yaşadı: Kolesterolden eser kalmayacak

Uzmanlara göre, bu karışım kolesterolü dengelemek isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Kabuğunu limonla kaynatıp içmeniz yetiyor…

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Sürekli yorgun hissediyorsanız bu diyet tam size göre!

Ketojenik diyet, yalnızca kilo kaybı değil, aynı zamanda dengeli enerji ve mental sağlık için de etkili. Diyetisyen Fatma Aybike Bozoklu, yaz aylarında kan şekeri düşüşü ve ani açlık krizlerini önleyen bu beslenme modelini anlattı.

Deprem kadar tehlikeli! Panik hali yaralanmalara neden oluyor

Depremde fiziksel güvenliğiniz kadar sakinliğinizi ve ruh sağlığınızı korumanız da hayati önem taşıyor. Uzm. Psikolog Tuğçe R. Tuncel Dursun, deprem anında yaşanan panik halinin nasıl kontrol altına alınabileceğine dair önemli bilgiler verdi.