Uzmanı uyardı: Sıvı tüketimi sahura başlamadan önce yapılmalı!

Uzman Diyetisyenden Ramazan Ayı Beslenme Önerileri

İZMİR (İGFA) – Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görevli Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan, sahur ve iftar sofraları için önemli önerilerde bulundu. Pehlivan, sahurda az besin tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak su tüketiminin de yemekten önce olmasının faydalı olduğunu belirtti.

“Sıvı Tüketimi Sahura Başlamadan Önce Yapılmalı”

Sahurda dengeli beslenme önemli olduğunu belirten Pehlivan, “Hafif ve protein açısından zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Sahurda; haşlanmış yumurta, yulaflı omlet, lorlu salata veya yoğurt, meyve ya da kuru yemiş içeren smoothie gibi besinler tercih edilebilir. Sahur sofrasının hafif olması gerekir. Sıvı tüketimi ise sahura başlamadan önce yapılmalıdır. 2 bardak su içtikten sonra sahur yapılması faydalı olacaktır. Çünkü yemekten sonra içilen su hazımsızlığa neden olabilir. Bu yüzden su tüketimini sahur sofrasına başlamadan gerçekleştirmeliyiz” dedi.

  1. “Sahurda Mümkün Olduğunca Az Yiyelim”

Pehlivan, sahurda az yemek tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Karbonhidrattan zengin besinlerden kaçınılmalı ve aralıklı oruca dikkat edilmelidir. Sahurda ne kadar az tüketirsek, vücudumuzdaki yağ depoları yakılmaya başlanacaktır. Bu da bizi daha enerjik ve dinç tutacaktır” açıklamasında bulundu.

  1. “İftarda Önce Su İçelim”

İftar sofrasında da ilk olarak su tüketilmesi gerektiğini belirten Pehlivan, “İftardan hemen sonra su içilmemeli. Besinlerle birlikte içilen su, sindirimi zorlaştırabilir. İftarı 2 bardak su ile açmalı, ardından hurma ve hafif bir çorba ile devam etmeliyiz. İftardan sonra 1,5 saat sonra su tüketmeye başlamak ve gün boyunca 2,5 litre su içmek faydalı olacaktır” önerisinde bulundu.

  • Üç Takviye Gıda Önerisi

Pehlivan, Ramazan ayında çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması gerektiğine de dikkat çekerek, “Oruç sürecinde susuz kalmamak için çay ve kahve tüketimine dikkat etmeliyiz. İyon dengesini korumak için iftardan 2 saat sonra mineralli soda içilebilir. Ayrıca, magnezyum, Omega 3 ve D vitamini takviyeleri almak da faydalı olacaktır. Bu takviyeleri iftardan 1,5 saat sonra su ile birlikte alabiliriz” şeklinde konuştu.

Related Posts

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.

Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

İngiltere’deki araştırmalar, melanom cilt kanserinin kadın ve erkeklerde kıyafet tercihi, beden yapısı ve saç şekli gibi faktörlere bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde yaygınlaştığını ortaya koydu.

‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’