Uzmanlar mart enflasyonunu değerlendirdi: Etiketlerdeki fiyat artışları gelecek aylarda görülecek

Türkiye İstatistik Kurumu mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’e göre enflasyon yıllık yüzde 38,10 olurken, aylık yüzde 2,46 olarak açıklandı. Mart ayında beklentilerin altında kalan enflasyon rakamlarının ardından ekonomistler söz konusu veriye yönelik değerlendirmelerde bulundu. Ekonomistler, gelecek aylara açıklanacak olan enflasyon rakamlarında belirgin etkilerin görüleceğine dikkat çekti. Peki ekonomistlerin değerlendirmeleri nasıl oldu? İşte detayları…

GELECEK AYLARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Ekonomist İris Cibre, nisan ayı enflasyonuna dikkat çekerek, “Martta (daha olayların etkisinin görülmediği ay) enflasyon eğilimi çekirdek kalemlerde düşerken, gıda hala kontrol altına alınamadı; yüzde 4.94. Ramazan etkisi söz konusu. Fakat, bu etkinin yüksek olması, hele işlenmiş yüzde 10 ve taze meyve sebze yüzde 16 aylık, gıda tarafında sürekli uyardığımız üzere sorun yaşadığımızın ispatı bence Nisanda bir çuval incirin berbat edildiğini göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Emre Alkin ekonomi yönetiminin göreve geldiği tarihe dikkat çekerek, “Ekonomi Yönetimi ite kaka TÜFE’yi Haziran 2023 seviyesine indirdi. Göreve geldikleri günkü seviyeye. Arada yüzde 75 ‘i yaşattılar. Tabii bunlar resmi rakam.” derken, enflasyondaki gerilemedeki yavaşlık için de ““Çıktığın vitesle in” demişler” yorumunda bulundu.

Ekonomist Burcu Aydın kur şokunun etkilerine vurgu yaparak, “Mart enflasyonu aylık yüzde 2,5 yıllık yüzde 38,1 arttı. Kur şokunun etkisi henüz yansımadı. Buna rağmen gıda fiyatları aylık yüzde 4,9 oldu. Konut enflasyonu yüzde 2,1’e yumuşarken ulaştırma yüzde 0,3 ile sınırlı kaldı. Kur şokunun ilk etkilerini Nisan-Mayıs aylarında ulaştırma ve mal enflasyonunda göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Stratejist Tuğba Özay gelecek aya dikkat çekerek,”Enflasyon Mart’ta aylık yüzde 2,46 artarken, yıllık yüzde 38,10 arttı. Beklentinin altında açıklandı veriler ama son dönem etkilerini gelecek ay göreceğiz.” ifaelerini kullandı.

Ekonomist Tunç Şatıroğlu Merkez Bankası hamlelerinin yanlış olduğunu söylyerek, “Mahkemenin “ortalama fiyatları açıkla” kararına uymayan TÜİK’in enflasyon verilerine göre enflasyon Hafize Gaye Erkan’ın göreve geldiği zamanki seviyeye aylar sonra geri geldi. 

Veriler kademeli faiz artışı şeklindeki para politikasının yanlış olduğunu ve bunu destekleyenlerin de yanıldığını göstermiş oldu. Üzgünüm. Merkez Bankası para politikasında yanlış üstüne yanlış yapıyor. 

Merkez enflasyon tahminini yukarı revize ettiğinde faiz indirimlerinin erken ve para politikasının enflasyon hedefine ulaşmak için gevşek olduğu da görülmüş olacak. Bu yönetim enflasyonla mücadelede başarısızdır. 

Yetkisi varsa kullanmayan kötü, yetkisi olmadığı halde varmış gibi yapıp istifa etmeyen daha kötüdür.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren değişiklik: 30 gün içinde cayma hakkı gelecek

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemine ilişkin yeni bir yönetmelik taslağı hazırlayarak sektör için kapsamlı kurallar getirmeye hazırlanıyor. Sabit bir mağaza ya da perakende noktası olmadan, bire bir iletişimle ürün ve hizmet satışına dayanan …

AJet’ten Babalar Günü’ne özel yüzde 30 indirimli bilet kampanyası

AJet, Babalar Günü’ne özel tüm yurt içi ve yurt dışı uçuş biletlerini yüzde 30 indirimle satışa sundu.

ABD borsalarında jeopolitik gerilim sonrası büyük düşüş!

İran-İsrail geriliminin tırmanması ile New York borsası haftanın son işlem gününde düşüşle kapadı. Öte yandan güvenli liman olarak görülen altının fiyatı ise hızla yükseldi.

TCMB’den “Türkiye’nin İhracat Çeşitliliği” analizi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) analizinde, ürün ve özellikle ürün-ülke sayısındaki artışın Türkiye’nin küresel ticarete entegrasyonunun güçlendiğini gösterdiği bildirildi.

Benzin zammına bile zam geldi

Brent petrol fiyatlarının 70 dolar sınırına dayanmasıyla akaryakıt fiyatlarına zam haberleri geldi.

Bu yatırımlar ABD ekonomisinde artık güvenli liman değil!

DoubleLine CEO’su Jeffrey Gundlach, ABD’nin borç yükünün sürdürülemez hale geldiğini belirterek yatırımcıları uyardı. Gundlach, “Uzun vadeli tahviller artık güvenli liman değil, dolar bazlı varlıklardan kaçış başlayabilir.” dedi.