Uzmanlar uyardı! Onu yemek ciddi sağlık riskleri barındırıyor

Beyin Enfeksiyonu Geçiren Turistin Seyahati: Beslenme Alışkanlıklarına Dikkat!

Beyin enfeksiyonu teşhisi konulan bir turistin, New England’dan yola çıkarak Tayland, Japonya ve Hawaii’ye seyahat ettiği ve bu süre zarfında çiğ balık, salyangoz ve çeşitli sokak yemekleri tükettiği öğrenildi. Uzmanlara göre, hastalığın kesin kaynağı belirsiz olsa da salyangoz veya çiğ balıkla temas eden yiyeceklerden bulaşmış olabileceği düşünülüyor.

DAily Mail’de yer alan habere göre; gıda zehirlenmelerine neden olan parazitlerin sadece suşi ile ilişkili olmadığını bilmekte fayda var. Listeria, vibrio ve salmonella gibi bakteriler de hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanan veya yanlış muhafaza edilen balıklarda bulunabilir. Her yıl yaklaşık 48 milyon Amerikalının gıda zehirlenmesi geçirdiği ve bunların 128 bininin hastaneye kaldırıldığı biliniyor. Ancak, suşi kaynaklı hastalık vakalarının tam sayısı net değil çünkü birçok kişi hafif semptomlarla hastaneye gitmiyor.

Las Vegas Üniversitesi’nden epidemiyolog Dr. Brian Labus, sushinin nadiren ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu ancak herhangi bir gıda ürününün tamamen risksiz olmadığını vurguluyor. Dr. Labus, “Hiçbir gıda hazırlama yöntemi kusursuz değildir. Her zaman bir risk vardır,” diyerek ekliyor.

Anisakis kurtları suşi balıklarının en yaygın parazitlerinden biridir. Bu parazitler mide duvarına veya bağırsaklara yerleşerek ciddi mide ağrısı, mide bulantısı ve kusmaya sebep olabilir. Japonya’da yılda yaklaşık 3.000 kişinin bu parazite yakalandığı belirtiliyor.

Özellikle Pasifik Okyanusu’ndan gelen yabani somonun, çiftlik somonuna kıyasla daha fazla Anisakis veya tenyaya ev sahipliği yapabileceği ifade ediliyor. Ancak, iç kesimlerde dondurulmuş veya sevkiyatla gelen balık tüketildiğinde bu riskin önemli ölçüde azaldığı belirtiliyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, bu parazitlerin hızla arttığını gösteriyor. 2020’de yapılan bir çalışma, Anisakis kurtlarının çiğ veya az pişmiş deniz ürünlerinde son 40 yılda 280 kat arttığını ortaya koydu. Bu artış, okyanus ekosistemlerinin iyileştiğini gösterse de, insanlar için daha büyük bir risk oluşturuyor.

Dr. Labus açıklamasında, “Suşi balıkları yakalandığında süper donduruluyor ve bu da parazitleri öldürüyor. Bu nedenle, çiğ tüketilmelerine rağmen bu yöntem suşiyi güvenli hale getiriyor,” dedi. Ancak, doğru dondurma tekniklerinin uygulanmaması halinde parazitlerin canlı kalabileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Hawaii’daki bir kadın, beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanmasıyla karakterize edilen menenjit geliştirdi. İlk başlarda sinirsel bir hastalık teşhisi konulsa da yapılan testler, parazit kaynaklı bir enfeksiyonu ortaya çıkardı. Kadın, altı günlük hastane tedavisinin ardından taburcu edildi.

Uzmanlar, çiğ balık tüketirken güvenilir restoranların tercih edilmesi gerektiğini ve sokak yemeklerinin hijyen koşullarının sağlandığından emin olunmadan tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.

Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

İngiltere’deki araştırmalar, melanom cilt kanserinin kadın ve erkeklerde kıyafet tercihi, beden yapısı ve saç şekli gibi faktörlere bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde yaygınlaştığını ortaya koydu.

‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’