Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘Meyve sebze fiyatları bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak’

Zirai Don Felaketi Sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hasar Tespit Raporu Bekleniyor

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, 10-14 Nisan arasında ülkenin çoğu yerini etkileyen zirai don felaketinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın henüz bir hasar tespit raporu hazırlamadığına dikkat çekti.

Suiçmez, kiraz, fındık, kayısı gibi önemli ihracat ürünlerinde yüzde 90’lara varan zararlar olduğunu belirtti ve ek bütçe talebinde bulundu. Suiçmez şu ifadeleri kullandı:

“Meyve, sebze ve tarla ürünlerinde çok ciddi don zararı yaşadık”

“Son aylarda çok sayıda meyve, sebze ve tarla ürünlerinde ciddi don zararı yaşandı. Bakanlık henüz hasar tespit çalışmalarını açıklamadı. Üreticilerimizin acelesi var. Örneğin; fındık, kiraz, kayısı gibi en önemli ihracat ürünlerimizde yüksek zararlar meydana geldi. Bu durum, ihracattan elde ettikleri gelirlerle ayakta kalan çiftçilerimizi olumsuz etkileyecek.”

“Zaten Yüksekti, Daha da Yüksek Olacak”

Çiftçilerin devam edebilmesi için zararlarının karşılanması gerektiğini vurgulayan Suiçmez, meyve fiyatlarının artacağını ve gıda arz açığının önemli boyutlara ulaşabileceğini belirtti. Tarım sektöründe çözüm için acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

“Sadece ‘İklim Kaynaklı Gıda Enflasyonu Var’ Demek Kolaycılıktır”

Suiçmez, zirai don ve dolu zararları yaşandığını ve bu durumun gıda enflasyonunu artırdığını belirtti. Tarım sektörünün desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin masraflarının karşılanması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

“Çiftçinin Zorunlu Giderleri Hızla Karşılanmalı”

Zirai don, dolu ve sel zararlarının yanı sıra kuraklık zararının da gündemde olduğunu belirten Suiçmez, devletin üreticileri koruması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin zorunlu harcamalarının hızla karşılanması gerektiğini ve ek bütçe talep etti. Tarımdan tasarruf edilemeyeceğini, kaynakların doğru kullanılması halinde üretimin devam edeceğini belirtti.

“Ek Bütçe Hemen Şimdi”

Suiçmez, tarıma destek verilmesi gerektiğini ve ek bütçenin acil bir şekilde ayrılması gerektiğini vurguladı. Çiftçilere gereken desteğin sağlanması halinde üretimin sürdürülebileceğini belirtti ve tarım sektöründeki sorunların çözümü için hükümetin acil adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Nisan ayı yurt dışı üretici enflasyonu belli oldu

Nisan ayı yurt dışı üretici enflasyonu belli oldu

TUSAŞ’tan dolandırıcılık uyarısı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), kurumun ismi ve logosu kullanılarak yapılan dolandırıcılık maksatlı reklamlara ilişkin vatandaşların dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Euro ve dolarda hareketlilik

Döviz kurlarındaki hareketlilik yatırımcılar ve alım-satım yapacaklar tarafından merak ediliyor. İç ve dış piyasaya hakim olmak için yakından takip edilen döviz kurlarında son durum ne? Güncel dolar – euro fiyatları ne kadar? Dolar ne kadar oldu …

250 bin kilometrede sıfır gibi kalan araç

Bir arabanın uygun şekilde bakımı yapıldığında sahibine çok para kazandırabilir. Şimdi klişe gibi gelebilir ama gerçek şu ki günümüzde birçok insan aracının bakımını düzgün bir şekilde yapmanın değerini hafife alıyor. Uygun bakımın yapıldığı bir …

Avrupa Komisyonu’ndan ekonomi uyarısı: Türkiye’nin büyümesi yavaşlayacak!

Avrupa Komisyonu, Türkiye ekonomisinde iç siyasi dalgalanmaların yarattığı finansal oynaklığın büyümeyi yavaşlatacağını öngörüyor. Raporda, ekonomik risklerin yüksek olduğu vurgulanırken, Türkiye’nin güçlü politika adımlarıyla bu zorluklarla mücadele ettiği ifade edildi. Önümüzdeki dönemde işgücü piyasasında da değişimler bekleniyor.

Yeni düzenleme geliyor: Marketlere, fiyat yükseltenlere 1 milyondan 5 milyona kadar ceza yağacak!

Ülkede yüksek enflasyon altında milyonların alım gücü erirken, Ticaret Bakanlığı denetim ve cezalarla piyasayı domine edecek bir düzenleme hazırlığında. Bakanlık tarafından hazırlanan ve birçok değişiklik getirecek düzenlemenin yeni taslağında …