Zorunluluğa uymayan işveren tazminat ödemek zorunda

Aile Yılı Kapsamında Kreş Desteği Genişliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile Yılı kapsamında kreş desteğini yaygınlaştıracaklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, kadın istihdamını destekleyen ücretsiz ve düşük maliyetli kreş hizmetlerini artıracaklarını açıkladı.

İşverenlerin kreş zorunluluğuyla ilgili detaylar ise Habertürk’ten Ahmet Kıvanç tarafından paylaşıldı. İşyerlerinde kreş zorunluluğu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmeliklere dayanmaktadır. 150’den fazla kadın çalışanı olan işyerlerinde, 0-6 yaş arası çocukların bakımı için kreş açmak zorunludur. Ayrıca, kreş işyerinden 250 metreden uzaksa, işveren taşıma hizmeti sağlamakla yükümlüdür.

Kreş Açma Yöntemleri

İşverenler kreşi tek başına açmak zorunda değillerdir. Diğer işyerleriyle ortaklaşa kreş açabilir veya kamu tarafından yetkilendirilmiş kreşlerle anlaşma yapabilirler. Kreş açma yükümlülüğü, işyerlerindeki toplam kadın çalışan sayısına göre belirlenmektedir.

Kreş Hizmeti ve Vergi İndirimi

Kreşlerde çocuklar 9-24 ay, 25-48 ay ve 49 ay+ gruplara ayrılır. Çocuklar işbaşı öncesi bırakılır, iş bitiminde alınır. İşverenler kreş hizmeti sağladığında, çalışanlar için vergi indirimi uygulanmaktadır. Kreş hizmeti nakit yardım olarak sağlanırsa, bu ödeme gelir vergisine tabi olmaktadır.

Erkek Çalışanlar İçin Kreş Yardımı

Erkek çalışanlar, yalnızca annesi vefat etmiş veya çocuğun velayeti babaya verilmişse kreş yardımından yararlanabilirler. Ayrıca, işveren erkek çalışanları için de kreş hizmeti verebilir, ancak bu durumda vergi muafiyeti uygulanmamaktadır.

Kreş Zorunluluğuna Uymayan İşverenlere Karşı Haklar

İşveren, kreş yükümlülüğüne uymadığı takdirde, 150’den fazla kadın çalışanı olan işyerinde, 0-6 yaş arasındaki çocukları olan kadın işçiler, iş akdini haklı nedenle feshedip kıdem tazminatı talep edebilirler. Fakat, iş akdinin feshedilmesi için işverenin kreş yükümlülüğünü yerine getirmediği konusunda yazılı uyarı yapması gerekmektedir.

Related Posts

Fabrikaların yüzde 25’i kapandı: Enflasyonla mücadelede sanayiyi kaybediyoruz

Yüksek üretim maliyetleri ile ihracatta darbe alan, iç pazarda yüksek faiz ve yüksek enflasyon kıskacında kalan sanayi sektörü, Türkiye’nin üretimde geri dönüşü zor bir yola girmeye başladığına dikkat çekti. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, fabrikaların kapatıldığını istihdamın yüzde 25’inin kaybedildiğini, enflasyonla mücadele sürecinde Türkiye’nin en tehlikeli seçeneği seçerek sanayiyi kaybetmeye başladığını aktardı

Akdeniz’de 6,0 büyüklüğünde deprem: Çevre illerden hissedildi

Akdeniz’de saat 01.51’de 6,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD tarafından Muğla’nın Datça ilçesine 155,06 kilometre uzaklıkta meydana geldiği belirlenen deprem, çevre illerden de hissedildi.

Buğday üretiminde korkutan kayıp

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, bu sene yaşanan kuraklık, zirai don, dolu ve fırtına felaketi nedeniyle buğday üretiminde rekolte kaybının yüzde 50’yi bulduğunu belirterek iktidarı göreve çağırdı.

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …