Uzmanı uyardı: Sıvı tüketimi sahura başlamadan önce yapılmalı!

Uzman Diyetisyenden Ramazan Ayı Beslenme Önerileri

İZMİR (İGFA) – Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görevli Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan, sahur ve iftar sofraları için önemli önerilerde bulundu. Pehlivan, sahurda az besin tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak su tüketiminin de yemekten önce olmasının faydalı olduğunu belirtti.

“Sıvı Tüketimi Sahura Başlamadan Önce Yapılmalı”

Sahurda dengeli beslenme önemli olduğunu belirten Pehlivan, “Hafif ve protein açısından zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Sahurda; haşlanmış yumurta, yulaflı omlet, lorlu salata veya yoğurt, meyve ya da kuru yemiş içeren smoothie gibi besinler tercih edilebilir. Sahur sofrasının hafif olması gerekir. Sıvı tüketimi ise sahura başlamadan önce yapılmalıdır. 2 bardak su içtikten sonra sahur yapılması faydalı olacaktır. Çünkü yemekten sonra içilen su hazımsızlığa neden olabilir. Bu yüzden su tüketimini sahur sofrasına başlamadan gerçekleştirmeliyiz” dedi.

  1. “Sahurda Mümkün Olduğunca Az Yiyelim”

Pehlivan, sahurda az yemek tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Karbonhidrattan zengin besinlerden kaçınılmalı ve aralıklı oruca dikkat edilmelidir. Sahurda ne kadar az tüketirsek, vücudumuzdaki yağ depoları yakılmaya başlanacaktır. Bu da bizi daha enerjik ve dinç tutacaktır” açıklamasında bulundu.

  1. “İftarda Önce Su İçelim”

İftar sofrasında da ilk olarak su tüketilmesi gerektiğini belirten Pehlivan, “İftardan hemen sonra su içilmemeli. Besinlerle birlikte içilen su, sindirimi zorlaştırabilir. İftarı 2 bardak su ile açmalı, ardından hurma ve hafif bir çorba ile devam etmeliyiz. İftardan sonra 1,5 saat sonra su tüketmeye başlamak ve gün boyunca 2,5 litre su içmek faydalı olacaktır” önerisinde bulundu.

  • Üç Takviye Gıda Önerisi

Pehlivan, Ramazan ayında çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması gerektiğine de dikkat çekerek, “Oruç sürecinde susuz kalmamak için çay ve kahve tüketimine dikkat etmeliyiz. İyon dengesini korumak için iftardan 2 saat sonra mineralli soda içilebilir. Ayrıca, magnezyum, Omega 3 ve D vitamini takviyeleri almak da faydalı olacaktır. Bu takviyeleri iftardan 1,5 saat sonra su ile birlikte alabiliriz” şeklinde konuştu.

Related Posts

Hipertansiyonun en büyük tehlikesi: Fark edilmeden ilerliyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Güngör, özellikle menopoz sonrası kadınlar ve 40 yaş üzeri erkeklerde hipertansiyonun daha yaygın görüldüğünü belirtti.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Kabuğunu limonla kaynatıp içen yaşadı: Kolesterolden eser kalmayacak

Uzmanlara göre, bu karışım kolesterolü dengelemek isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Kabuğunu limonla kaynatıp içmeniz yetiyor…

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.